Steakhouse The Church in Valkenburg

Over ons

Welkom in het voormalig protestantse Irene-Emma Elisabeth kerk.

Aan het eind van de 19 de eeuw begon in Valkenburg het toerisme op gang te komen. Protestanten uit andere delen van Nederland kwamen naar Zuid-Limburg om zich te ontspannen. Met oog op deze protestantse gasten heeft de gemeente Gulpen waar Valkenburg deel van was besloten om een protestantse kerk te bouwen. Toen de kerk eenmaal af was heeft de gemeente toch besloten om de kerk dicht te houden dit omdat de toenmalige voorganger met pension ging en men het niet nodig vond een nieuwe dominee te zoeken. Verschillende voorgangers uit de regio (die medelijden hadden met de Valkenburgs bevolking die zoveel moeite hebben gedaan voor de kerk) besloten toen om de beurt toch een paar diensten te houden. Hierna werd de kerk alsnog gesloten. In 1939 is de kerk met toestemming van koning Juliana en prins Bernhard omgedoopt tot de Irene-Emma Elisabeth kerk naar de pasgeboren prinses Irene. Na de oorlog waren er meerdere protestantse mensen in Valkenburg komen wonen dit vanwege de verschillende kolenmijnen in de buurt die veel werkgelegenheid met zich mee brachten. De kerk was helaas beschadigt geraakt tijdens de oorlog en men besloot de kerk weer te restaureren. Helaas bleek het kerkje te klein geworden te zijn en de gemeente moest op zoek naar een nieuwe locatie deze werd uiteindelijk gevonden in de voormalig kloosterkerk even verder op. Wederom werd de kerk weer gesloten. In 1970 is de kerk verkocht aan de Leeuw brouwerij en sindsdien zijn er al vele horeca gelegenheden die nieuw leven in deze kerk geblazen hebben. Steakhouse the Church heeft sinds mei 2015 haar deuren geopend en zijn erg blij u hier te kunnen verwelkomen in deze bijzondere kerk met een aparte geschiedenis.

De feiten op een rijtje:
Naam: Irene-Emma Elisabeth kerk.
Bouwjaar: 1891
Architect: W.J. Bleijenberg
Bouwmateriaal: brikken i.p.v. het gebruikelijke mergel want dit was steviger
Geloof: Protestants
De vloer: de vloer is gemaakt van rubberen transport banden die vroeger in de kolenmijn gebruikt werden om de kolen uit de mijn te vervoeren.
Orgel:als u naar de bar kijkt ziet u waar het orgel gezeten heeft.
Dak: het dak is nog volledig origineel er mag ook niets aan gedaan worden omdat het gebouw onder bescherming staat van monumenten zorg.